2010-11-21
16:45:54

Så uppstår en tsunami

Tsunamier kan uppkomma genom att jordskorpan under havet rör sig så att vattnet ovanför trycks upp eller "faller ned". En av de processer som åstadkommer sådana rörelser är jordbävningar orsakade av plattektonik, särskilt när en platta trycks in under en annan platta.
När vattnet efter förflyttningen ska återta sitt jämviktsläge under inverkan av gravitationen bildas en våg med mycket stort energiinnehåll genom den stora vattenmassa som satts i rörelse.
Vågfronten har en relativt liten våghöjd men en mycket lång våglängd, i storleksordningen 10 mil. Vågfronten i dessa fall, som kan uppgå till någon halvmeter i höjd ute på djupt vatten, förflyttar sig över havsytan med hög hastighet så länge vattendjupet är avsevärt större än våghöjden. Genom inverkan av viskös friktion från havsbotten minskar vågfrontens hastighet när den närmar sig land och transformeras successivt från en våg med lång våglängd och låg våghöjd till en våg med kort våglängd och hög våghöjd genom principen att vågens energiinnehåll bevaras. Vid ett visst vattendjup blir vågen så hög att den slår över eller "bryter".

När vulkankratrar under havet faller samman och när jordbävningar förekommer under havet åtföljs detta ofta av stora jordskred. När sediment och sten rör sig nedför branta sluttningar på bottnen kan detta inverka kraftigt på det vatten som finns rakt ovanför.
På samma sätt kan våldsamma vulkanutbrott lyfta upp stora vattenmassor, så att tsunamier bildas. Andra orsaker är att material faller ned i havet från rymden eller brant sluttande stränder. Även provsprängningar med atombomber under havsytan kan ge upphov till jättevågor, som till exempel vid Bikiniatollen.


snaart blir jag sur för att det aldrig går att ladda upp bilder..


0 Kommentarer



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Skriv vad du hade på hjärtat: