2010-10-16
11:13:31

Otäcka drömmar kan orsaka hjärnskador

Har du mardrömmar i dag kan du få hjärnskador i framtiden. Det visar färsk undersökning.
En mindre sömnstörning där människor fysiskt agerar i sina drömmar genom att till exempel sparka, skrika och ha drömma om mycket våld kallas REM sleep behavior disorder och kan vara ett tidigt tecken på på en hjärnskada, Parkinsons eller demens, som visar sig senare i livet. Det visar en ny undersökning publicerad på näten i tidningen Neurology.
REM sleep behavior disorder innebär att en person agerar ut sina drömmar som ofta är av väldigt våldsamma, starka och levande i sin karaktär. Det innebär att personen kan sparka, skrika och slåss i drömmen.

Av dom som undersöktes fick 13 av de 27 undersökta patienterna utvecklade demens, tolv fick Parkinsons och en drabbades av en hjärnsjukdom som liknar Parkinsons. Resultaten visade även att det kan dröja 50 år från att en persons sömnproblem startar till att symtom utvecklar sig. Det innebär att varken den drabbade eller någon doktor vet om att patienten har sjukdomen.

REM sleep behavior disorder drabbar oftast vuxna och äldre människor. Det vanligaste symtomet är att personen agerar våldsamt när han eller hon drömmer. I värsta fall kan ett sådant beteende leda till att personen skadar sig själv eller andra. När han eller hon vaknar upp ur drömmen är det inte ovanligt att mardrömmen återges lika levande som personen upplevde den i sömnen.


0 Kommentarer



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Skriv vad du hade på hjärtat: